2013-ban került be a Guinness Rekordok Könyvébe 2,2 millió Scoville egységgel. Bár azóta megjelentek újabb versenytársak, például a Pepper X, a Reaper még mindig a legismertebb és legfélelmetesebb chili a világon. Mára túlnőtt a fűszer szerepén – szimbólummá vált, a bátorság mércéjévé.
Hogyan született meg a szörnyeteg?
Ez a paprika Ed Currie dél-karolinai üvegházában jött létre. A PuckerButt Pepper Company alapítója eredetileg gyógyászati célokra kutatta a kapszaicin hatását, például rákellenes terápiákhoz. A fejlesztés során a növény HP22B kódnevet kapta – egy név, ami akár egy titkos katonai kísérlethez is illett volna.
Miután 2013-ban a Guinness is hivatalosan hitelesítette az eredményt, megszületett a végleges név: Carolina Reaper, azaz a Karolinai Kaszás.
Az édes csapda, aztán a pokol
Megkóstolod, és az első 2-3 másodpercben isteni, édes, gyümölcsös ízeket érzel – cseresznye, csokoládé. Aztán megérkezik a kaszás. A kapszaicin nem fokozatosan építkezik, hanem azonnal, teljes erővel támad – mintha tarkón sújtottak volna. Túl nagy mennyiségben szédülést és rosszullétet is okozhat, ahogy a Bhut Jolokia esetében is előfordul, ezért tisztelettel és óvatosan kell kezelni.
Jó tanácsok nem csak kezdőknek!
Egyetlen apró darabka Reaper elegendő ahhoz, hogy egy egész fazék ételt tönkretegyen, ha nem vigyázol. A kulcs: precíz adagolás és biztonságos kezelés (lehetőleg kesztyűvel).
1. A precíziós adagolás megoldása
Sokakat visszatart az extrém csípősségtől a félelem, hogy túl sokat adnak az ételbe. Pont ezért fejlesztettük ki a Carolina Reaper Chili Cseppet – egy fecskendőt, amivel csepp pontosan adagolhatsz. Nincs több véletlen túladagolás, ráadásul ajándéknak is tökéletes.
2. Hardcore verzió (Csak profiknak!)
Ha a maximumot akarod, próbáld ki a chilion.hu Fekete özvegy - extrém erős chiliszószát. Száz százalék Carolina Reaper paprikábók mesterséges adalékok, ízfokozók nélkül. Egyetlen apró adag garantálja, hogy hosszú percekig izzadni fogsz! Ha pedig még ennél is tovább mennél, kipróbálhatod a Carolina Reaper Esszenciát – de ez tényleg csak a legkeményebbeknek való.
3. A különleges sárga Reaper
Nem sokan tudják, de van sárga Carolina Reaper is. A Carolina Reaper szósz, Yellow igazi ritkaság: intenzívebb, gyümölcsösebb íz, és az ereje még a piros változatét is túlszárnyalhatja.
Két recept a merészeknek
Mézes-Mustáros „Pokoli" Csirkeszárnyak
Hozzávalók (4 főre):
- 1 kg csirkeszárny
- 4 ek méz
- 2 ek dijoni mustár
- 2 ek szójaszósz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- FÉL kávéskanál Yellow Reaper szósz (kezdőknek csak egy csepp!)
Elkészítés: Keverd össze a pác összes hozzávalóját, majd forgasd bele a csirkeszárnyakat. Hagyd állni a hűtőben minimum 2 órát, aztán süsd 200 fokon 35-40 percig. Tejfölös mártogatóst mindenképpen készíts mellé!
Tüzes Hamburger Szósz
Hozzávalók:
- 1 dl majonéz
- 1 ek ketchup
- 1 tk worcestershire szósz
- Csipet füstölt pirospaprika
- 3-5 CSEPP Carolina Reaper (tényleg csak csepp, nem milliliter!)
Elkészítés: Keverd össze alaposan az alapanyagokat, majd a végén óvatosan cseppentsd bele a Reapert. Viselj kesztyűt, és ne nyúlj a szemed közelébe!
Érdemes kipróbálni?
Abszolút, de okosan! Az interneten számtalan videó van arról, ahogy emberek szenvednek egy egész Reaper paprikától, de a jó gasztronómia nem a fájdalomról szól. Ha megfelelően adagolod, a Reaper gyönyörű gyümölcsös aromája csodálatos élményt nyújt, és egyáltalán nem fogod megbánni.