#kapszaicin

15 / 20 db bejegyzés — 1. oldal

A csípős paprika jótékony hatása a vérnyomásra

A csípős paprika jótékony hatása a vérnyomásra

A magas vérnyomás csendes gyilkosként munkálkodik: éveken át nem ad jeleket, miközben fokozatosan készíti elő a talajt szívinfarktushoz, agyvérzéshez, veseelégtelenséghez. Évente milliók kerülnek be ebbe a veszélyes spirálba, pedig a megelőzés sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk. A tudományos kutatások egyre határozottabban mutatják, hogy a rendszeres chilifogyasztás komoly fegyver lehet ebben a harcban – akár 35%-kal is csökkentheti a hipertónia kialakulásának esélyét. A megoldás tehát már ott van a konyhánkban, csak használni kell.

A chilipaprika bizonyított megelőző és rehabilitáló hatása stroke esetén

A chilipaprika bizonyított megelőző és rehabilitáló hatása stroke esetén

Magyarországon évente nagyjából 40 000 ember szenved stroke-ot, amely hirtelen véráramlási zavart okoz az agyban. A gyógyszeres kezelés és a sürgősségi ellátás ugyan sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a megelőzés és a felépülés támogatása mégis kulcsfontosságú maradt. A chilipaprika hatóanyaga, a kapszaicin mostanában egyre több tudományos figyelmet kap mind a stroke megelőzésében, mind a rehabilitáció során.

A chili paprika jótékony hatással van az őszi depresszióra

A chili paprika jótékony hatással van az őszi depresszióra

Ahogy egyre kevesebb napfény ér bennünket ősszel, többségünk észreveszi, hogy energia szintje csökken. Reggelente nehezebben indulunk, napközben erősebb vágyat érzünk édes dolgokra, és általában kevésbé vagyunk jókedvűek. Testünk érzi a környezet változását, akkor is, ha tudatosan nem figyelünk rá. Konkrét biokémiai folyamatok indulnak be szervezetünkben, amint a napfény mennyisége visszaesik.

A kapszaicin erősíti az immunrendszert

A kapszaicin erősíti az immunrendszert

A legtöbben szintetikus vitaminokhoz nyúlnak ősszel, ám a fitoterápia régóta ismeri a chilipaprika kivételes immunerősítő tulajdonságait. A modern tudományos kutatások megerősítik azt, amit a népi gyógyászat évezredek óta alkalmazott.

A chili természetes vércukorszint szabályozó hatása - új perspektívák a diabétesz megelőzésében

A chili természetes vércukorszint szabályozó hatása - új perspektívák a diabétesz megelőzésében

A cukorbetegség világszerte egyre több embert érint. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a diabéteszes betegek száma az elmúlt három évtizedben megháromszorozódott. Ebben a helyzetben különös jelentőséget kapnak azok a kutatások, amelyek természetes eredetű megoldásokat keresnek a betegség megelőzésére és kezelésének támogatására.

Tudtad? A chili szupererős természetes vitaminkomplex!

Tudtad? A chili szupererős természetes vitaminkomplex!

A természetes gyógymódok híveinek régóta ismert, hogy a növények nemcsak tápanyagot, hanem gyógyhatású összetevők komplex rendszerét is kínálják. A chilipaprika esetében azonban gyakran csak a kapszaicin kerül szóba, holott ez a növény valóságos fitokémiai kincsesbánya, amely számos módon támogathatja egészségünket.

T(edd) széppé a bőrödet chilivel!

T(edd) széppé a bőrödet chilivel!

Van egy természetes molekula, amely képes belülről megfiatalítani a bőrödet, fokozni a kollagéntermelést és megvédeni téged a káros környezeti hatásoktól. Ez a molekula nem más, mint a kapszaicin - a chilipaprika tüzes hatóanyaga. A legújabb tudományos kutatások szerint a rendszeres chilifogyasztás valóban képes átprogramozni a bőr sejtjeit az egészségesebb, fiatalosabb működés irányába.

Így építheted ki a chili toleranciát

Így építheted ki a chili toleranciát

Ha igazi chilirajongó vagy, akkor biztosan emlékszel arra, amikor először haraptál egy jalapeñóba, és könnyes szemmel esküdtél meg, hogy soha többé. Elgondolkodtál már azon, hogy miért van az, hogy most már gondolkodás nélkül eszed a sriracha szószt?  A titok az, hogy nincs titok. A csípős ételekhez való hozzászokás teljesen természetes folyamat, amit bárki végigcsinálhat.

Miért bírják egyesek a pokoli csípőset is? A géneink döntik el!

Miért bírják egyesek a pokoli csípőset is? A géneink döntik el!

Bizonyára mindannyian ismerünk olyan embert, aki képes elrágni egy egész habanero paprikát anélkül, hogy egy cseppet izzadna, míg mások már egy kis cayenne borstól könnyes szemmel rohangálnak vízért. Sokáig azt hittük, hogy ez pusztán szokás vagy akaraterő kérdése. A genetikai kutatások azonban megdöbbentő felfedezésre vezettek: a chili tolerancia nagyrészt a DNS-ünkben van megírva.

Boldog szeretnél lenni? Fogyassz rendszeresen csípős ételeket!

Boldog szeretnél lenni? Fogyassz rendszeresen csípős ételeket!

Bizonyára mindannyian ismerjük azt az embert, aki képtelen egy falat ételt is lenyelni anélkül, hogy valamilyen csípős szószt ne tenne rá. Talán Te is közéjük tartozol. És bár sokszor tréfásan "chili függőségről" beszélünk, a tudomány most bebizonyította: ez valóban biokémiai alapokon nyugvó jelenség. A csípős ételek fogyasztása olyan természetes boldogsághormonokat szabadít fel, amelyek hatása sokszor erősebb, mint bármilyen szintetikus hangulatjavító.