Neurotranszmitterek és az évszakváltás

A rövidülő nappalok hatására agyunkban lecsökken a szerotonin mennyisége. Ez az egyik legfontosabb vegyület, ami hangulatunkat szabályozza. Gyakran halljuk "boldogsághormonként" emlegetve, bár pontosabban neurotranszmitter, vagyis olyan molekula, ami az idegsejtek közötti információátadásban vesz részt.

Tudományos eredmények igazolják, hogy a szezonális depresszióval élőknél télen 5%-kal több SERT protein van jelen a szervezetben. A SERT fehérje elszállítja a szerotonint az idegsejtek közötti résből, mielőtt az kifejthette volna a hatását. Minél több SERT van jelen, annál kevesebb aktív szerotonin marad. Így alakul ki a fáradtság, a rossz hangulat, és az az érzés, hogy mindent nehezebben tudunk csinálni.

Ugyanakkor egy másik vegyület, a melatonin termelődése fokozódik. A melatonin szabályozza alvás-ébrenlét ciklusunkat, és amikor több van belőle, álmosabbak, lomhabbak vagyunk. Mindez nem gyengeség vagy lustaság, hanem szervezetünk természetes reakciója a megváltozott fénymennyiségre.

Fűszeres ételek és az eufória biokémiája

Évtizedek óta tudjuk, hogy fűszeres ételek fogyasztása után sokan éreznek egyfajta eufóriát, jobb kedvet. Ezt sokáig csak anekdotikus tapasztalatnak tekintették, ám az elmúlt években egyre több tudományos kutatás vizsgálta meg pontosan, mi is történik szervezetünkben, amikor chili paprikát eszünk.

A chili paprika hatóanyaga, a kapszaicin, nem csak égető érzést kelt szánkban. Amikor aktiválja agyunkban található TRPV1 receptorokat, beindít egy olyan láncreakciót, aminek eredményeként megnő a szerotonin és a dopamin felszabadulása az idegsejtekben. Egy 2013-as vizsgálat kimutatta, hogy a kapszaicin hatására a szerotonin szintje 272%-kal, a dopaminé pedig 646%-kal nőtt az idegsejtekben. Ez nem elhanyagolható mértékű változás.

A dopamin a jutalmazási rendszerünk kulcsmolekulája, ami részben magyarázza, miért találjuk sokan örömtelinek a csípős ételeket. De itt nem csak az örömérzetről van szó. Ezek a neurotranszmitterek alapvető szerepet játszanak abban, hogy mennyire érezzük magunkat energikusnak, motiváltnak és pozitívnak.

Étkezés és a szerotonin egyensúly

Amikor ősszel-télen csökken a napfény mennyisége, logikus lenne keresni olyan természetes módokat, amik segíthetnek fenntartani a szerotonin egyensúlyunkat. A fényterápia például bizonyítottan hatásos módszer a szezonális depresszió kezelésében, de kevesen gondolnak arra, hogy táplálkozásunk is szerepet játszhat ebben.

A chili paprika rendszeres fogyasztásának antidepresszáns hatásait több állatmodellben is kimutatták. Egerekben azt figyelték meg, hogy akik kapszaicint tartalmazó táplálékot kaptak négy hónapon át, azoknál kevésbé alakultak ki a depresszív tünetek, még akkor is, amikor utána szándékosan próbáltak ilyen tüneteket előidézni. A kutatók mérték a szérum szerotonin szintjét is, és azt találták, hogy a kapszaicin részben helyreállította az egyébként csökkent értékeket.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a hatások nem azonnaliak. Nem arról van szó, hogy egyszer eszünk egy csípős ételt, és máris jobb lesz a kedvünk. Sokkal inkább arról, hogy ha rendszeresen beépítjük táplálkozásunkba a chili paprikát, az hosszú távon hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban tudjunk alkalmazkodni az évszak változásához.

Chiliszószok az őszi ételekben

Ősszel természetesen melegedő, tartalmas ételeket eszünk. Levesek, pörköltek, rakott ételek kerülnek az asztalra, és ezek mind kiválóan alkalmasak arra, hogy egy kis chilis fűszerezést kapjanak.

A magyaros ízvilágú chiliszószok különösen jól illeszkednek az őszi konyhába. Ha például olyan terméket választunk, ami szellem chili és kápia paprika keverékéből készült, mint a Chilion Jolokia 4x, akkor egyszerre kapjuk meg a chili erejét és a megszokott, barátságos paprikaízeket. Ez a világ egyik legerősebb paprikafajtája, de ha kevert formában, mértékkel használjuk, akkor nem túl erős, hanem inkább kellemes meleget ad az ételeknek. A gulyáslevesbe, a paprikás csirkéhez, vagy akár egy egyszerű tojásrántottához is remekül passzol.

Aki szereti igazán erősen fűszerezni az ételeit, annak érdemes lehet egy adagolható chiliszószt tartani kéznél, amit könnyen lehet adagolni a már kész ételekhez is. A Pokol Tüze chiliszósz csepegtető fejjel rendelkezik, így pontosan tudjuk adagolni, mennyit teszünk az ételbe. Grillezett húsokhoz, sültekhez, vagy akár pizza tetejére is tökéletes választás lehet.

Nem kell mindennap extrém mennyiséget fogyasztanunk. Már naponta használt kis mennyiségek is elég hatóanyagot jelenthetnek ahhoz, hogy agyunk reagáljon rá. Ami viszont fontos, hogy következetesen csináljuk, ne csak alkalmanként.

A bél-agy tengely és a kapszaicin

Újabb kutatások arra is rávilágítottak, hogy a chili paprika nemcsak közvetlenül hat agyunkra, hanem a bélrendszerünkön keresztül is. A bélmikrobiom összetétele erősen befolyásolja hangulatunkat, és bebizonyosodott, hogy a kapszaicin képes megváltoztatni a bélbaktériumok összetételét is.

Azokban a kísérletekben, ahol kapszaicinos étrendet kaptak az állatok, a bélflóra egészségesebbé vált, és ez közvetetten hozzájárult a jobb hangulathoz is. Ez azért különösen érdekes, mert a szerotonin nagy részét valójában nem is agyunkban termelik, hanem bélrendszerünkben. A két rendszer között állandó kommunikáció van, amit bél-agy tengelynek nevezünk.

Tehát amikor chili paprikát eszünk, nem csak az agyunkban lévő receptorokra hatunk, hanem egy összetett rendszerre, ami magában foglalja emésztőrendszerünket és az ott élő mikroorganizmusokat is.

Ne várjuk meg a tavaszt

Könnyű lenne azt mondani, hogy várjuk ki a telet, és majd márciusban, amikor visszajön a nap, úgyis jobban leszünk. De miért tennénk ezt, ha vannak eszközeink, amikkel jobbá tehetjük az őszi-téli időszakot is?

A chili paprika nem csodaszer. Nem fog megszüntetni egy súlyos depressziót, és nem pótolja a szakemberrel való konzultációt, ha valaki komoly mentális egészségügyi problémákkal küzd. De a mindennapi jólétünkhöz, az energia szintünk fenntartásához, a jobb hangulathoz hozzájárulhat.

Az ősz nem az elvonulás, a lemondás időszaka kell hogy legyen. Lehet aktív, energikus és jó hangulatú időszak is, ha odafigyelünk arra, mit eszünk, hogyan mozgunk, mennyi időt töltünk még mindig napfényben. És ha mellé beépítünk egy kis természetes hangulatjavítót is táplálkozásunkba, akkor talán kicsit könnyebben vesszük majd a sötét reggeleket és korai estéket.

Ha kiváló minőségű, hazai termesztésű kézműves chiliszószokat keresel, a chilion.hu kínálatában biztosan megtalálod az ízlésednek megfelelőt, az enyhétől akár a "pokol tüzéig".