Miért van egyre több gluténérzékeny? Megdöbbentő a magyarázat!
Miért lett főbűnös a glutén napjainkban? Annyit tudunk, hogy azért veszélyes, mert az emberek allergiásak lehetnek a gluténra, vagy mert olyan betegségeket okozhat, mint a cöliákia.
8 / 8 db bejegyzés — 1. oldal
Miért lett főbűnös a glutén napjainkban? Annyit tudunk, hogy azért veszélyes, mert az emberek allergiásak lehetnek a gluténra, vagy mert olyan betegségeket okozhat, mint a cöliákia.
Quinoa, az új kedvenc: nem hizlal, gluténmentes és nagyon egészségesA quinoa az inkák birodalmának fontos terménye volt. „Minden gabona anyjának” nevezték és szentnek hitték. Évezredek óta fogyasztják Dél-Amerikában és csak a közelmúltban vált divatos étellé. Még a superfood státuszig is eljutott.
Mi fán terem a földi mandula? És miért rajong érte minden glutén-érzékeny?Ahogyan egyre inkább tudatosul bennünk, milyen fontos odafigyelnünk az étrendünkre, úgy kerülnek előtérbe azok az élelmiszerek, melyek nemcsak finomak, hanem az egészségünknek is jót tesznek.
Régi-új étel az asztalon: bemutatkozik a cirokMiközben a modern élelmiszeripar egyre több szemetet, tartósítószert és mérget etet világszerte a lakossággal, szép csomagolás és harsány médianyomás mellett, lassan szerencsére kialakul egy egészséges fogyasztói réteg is. Ők már nem elégszenek meg az E-mentes ételekkel, azt is tudni szeretnék, hogy az alapanyagok, zöldségek, gyümölcsök, húsok előállítása során mi is történik valójában. Hiszen ezeket fogják további feldolgozás után elfogyasztani.
Gluténérzékenység vagy gluténallergia? – Nem mindegy, mi áll a tünetek hátterébenA gluténnel kapcsolatos egészségügyi problémák egyre ismertebbek, mégis sok a félreértés körülöttük. Sokan összemossák a különböző gluténhez kapcsolódó állapotokat, pedig a cöliákia, a gluténérzékenység és a búzaallergia különböző betegségek, eltérő mechanizmusokkal és kezelési módokkal. Fontos megérteni a különbségeket, hogy megfelelő diagnózist és terápiát kaphassunk.
A tápióka az utóbbi években valóságos reneszánszát éli az egészségtudatos táplálkozásban. Ez a dél-amerikai eredetű, manióka gyökérből készült keményítő nem csak gluténmentes alternatíva, hanem sokoldalú, könnyen emészthető alapanyag, amely számtalan formában gazdagíthatja étrendünket.
Tudod, mi mindent készíthetünk hajdinából?A hajdina nem gabona, hanem egy különleges növény, ami a pohánkafélék családjába tartozik, mégis gabonaként használhatjuk. Ez a sokoldalú alapanyag számtalan módon elkészíthető, és közben még az egészségünket is támogatja.
A fehérliszt helyett csupa értékes alapanyag kerül bele.