A szellemchili név eredete

Asszám, Manipur és Nágaföld – India északkeleti régiói őrzik a Bhut Jolokia természetes örökségét. Az asszámi nyelvben a bhut kifejezés többértelmű, jelenthet bhutáni származásút, de kiejtéstől függően szellemet is. Ez utóbbi jelentés adta az angol ghost pepper elnevezést.

A csípősség késleltetett hatása miatt sokan úgy érzik, mintha egy láthatatlan erő támadná őket. Lassan, szinte lopakodva indul, majd hirtelen olyan intenzitássá fokozódik, ami megdöbbentő. Gyakorlatlan fogyasztóknál szédülés, rosszullét, esetenként hallucinációk is előfordulhatnak nagyobb mennyiség esetén.

Tudományos vizsgálatok érdekes eredményt hoztak. A növény természetes hibrid, amely két paprikafaj – a Capsicum chinense és Capsicum frutescens – kereszteződéséből alakult ki. Ez a genetikai keveredés felelős rendkívüli tulajdonságaiért.

A ghost pepper külső megjelenése

A termések jellemzően 6-8 centiméter hosszúak, 2-3 centiméter átmérőjűek. Felületük vékony, gyakran barázdált vagy dudoros, ami egyedivé teszi megjelenésüket. Van viszonylag sima felületű változat és erősen ráncos felületű típus is.

Érésük során színátmeneten esnek át, amikor zöldből narancssárgába, majd élénk vörösbe váltanak. Léteznek alternatív színváltozatok is – sárga és csokoládészínű formák, melyek kissé módosult ízprofilokat hordoznak.

Mennyire erős a jolokia?

A Chile Pepper Institute hivatalosan igazolta először az egymillió Scoville feletti értékeket. A Bhut Jolokia erőssége általában 800 000 - 1 200 000 SHU között mérhető, különleges példányok akár 1 463 000 egységet is elérnek.

Viszonyításképpen háromszor erősebb egy átlagos habanerónál (Red Savina Habanero: ~500 000 SHU), és négyszázszor csípősebb a jalapeñónál. Az extrém kapszaicin-tartalom (a paprikák csípősségéért felelős vegyület) miatt védőfelszerelés nélkül kezelni veszélyes. A hatóanyag az egész termésben megtalálható, nem csak a magházban koncentrálódik.

A szellemchili brutális ízélménye

Friss állapotban

Először édes, intenzív ízt érzékelünk, majd 30-45 másodperc után érkezik meg az igazi csípősség. A koncentrált kapszaicin miatt egyesek vegyszeres mellékízt vélnek felfedezni. A hőérzet olyan domináns lesz, hogy minden más ízt elnyom.

Szárítva és őrölve

Más tulajdonságok kerülnek előtérbe, amikor bogyós gyümölcsök aromája, virágos és édeskés tónusok jelennek meg. Kis mennyiségben használva így az íz és a csípősség egyaránt hozzáadott értéket képvisel az ételekben.

Felhasználás a konyhában

Nyers formában inkább csak csípősség-bajnokságokon találkozhatunk vele. A gasztronómiában szárított vagy porított változatban terjedt el.

Chilis babhoz, levesekhez, paradicsomalapú ételekhez minimális mennyiség – szó szerint egy késhegynyi – is intenzív fűszerezést biztosít. A pontos adagolás létfontosságú a fogyaszthatóság megőrzéséhez.

Érdekesség

India fegyveres erői paprika alapú, nem halálos fegyvereket fejlesztettek ki belőle. Vidéki területeken vadállatok, különösen elefántok riasztására használják a helyi közösségek.

Hazai beszerzési lehetőségként a chilion.hu kínálatában megtalálható a Jolokia 4X Világbajnok Szellem chili terméke, illetve a Jolokia őrölt szellem chili tiszta, adalékmentes őrleményt.

Termesztés otthon

Magyarország éghajlatán is termeszthető sikerrel, ideális esetben üvegházban vagy fóliaházban, ahol megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosítható.

A csíráztatás időszükséglete 2-4 hét, az optimális hőmérséklet 21-28 °C között van. Fűtőalátét használata erősen ajánlott a megfelelő hőmérséklet tartásához.

Szabadföldön akár 1,8 méter magasságot is elérhet, cserépben általában 1-1,2 méter magas lesz. Szép koronája miatt díszértéke is jelentős. Virágzáskor kézi beporzásra szorulhat, főleg fedett térben. Betakarítás körülbelül 100 nappal a virágzás után, narancsos-vöröses színnél válik aktuálissá.

Normális jelenség az első virágok lehullása – ne aggódjunk, újabbak jönnek!

A Bhut Jolokia változatai

  • Red Bhut Jolokia : Az eredeti piros forma, amely történelmet írt. Intenzív színe és gyümölcsös aromája a legkedveltebb változattá teszi.
  • Yellow Bhut Jolokia: Azonos erősség sárga köntösben, citrusos és ananászos ízjegyekkel bír.
  • Chocolate Bhut Jolokia: Barna változat, füstösebb, földesebb ízvilággal. Többen a legerősebb variánsnak tartják, nagyobb terméseket hoz.
  • Peach Bhut Jolokia: Barackszínű típus, látványos megjelenéssel és kíméletlen erősséggel.

Bár a Carolina Reaper 2013-ban, majd a Pepper X később átvették a stafétát, a Bhut Jolokia jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Az egymillió Scoville határ átlépése forradalmi volt, megváltoztatta a gondolkodást a természetes csípősség határairól. Online platformokon virágzik a Bhut Jolokia challenge kultúra, milliós megtekintésekkel. A ghost pepper kihívás valódi internetes jelenség, sokan ezt tekintik az emberi tűrőképesség próbájának.

Eredeti hazájában, Északkelet-Indiában naga, raja mircha vagy king chili néven a hétköznapok része. A helyiek természetesen használják, míg világszerte extrém érdekességként kezelik.

A Bhut Jolokia több mint puszta paprika – összekötő kapocs a hagyományos indiai konyha és a modern extrém chili kultúra között. Minden csípősség-rajongónak ajánlott megismerkedni vele, legyen szó termesztésről vagy ízlelésről. A szellemchilivel való találkozás maradandó élmény lesz – garantáltan!