A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) története egészen Észak-Amerikáig nyúlik vissza, ahol az őslakosok már régóta ismerték és használták. Európában csak pár száz éve ismerjük, de nagyon hamar felfedeztük értékes tulajdonságait. Elsősorban a népi gyógyászatban használták, de egyes helyeken nagy hagyománya van a mai napig a berkenye pálinka és berkenye bor készítésének is, melyeknek szintén jelentős gyógyerőt tulajdonítanak. Bár a fekete berkenye „nagyüzemi” termesztése hazánkban még nem tekint vissza hosszú múltra, egyre több kertész és gazdálkodó ismeri fel a benne rejlő lehetőségeket
A berkenye 1-3 méter magasra növő cserje, amely a rózsafélék családjába tartozik. Levelei ősszel gyönyörű vörös színt öltenek, ami miatt sokan dísznövényként is ültetik. Májusban virágzik, fehér virágai a galagonyáéhoz hasonlítanak. A termése augusztus közepére érik be, sötétlila, majdnem fekete bogyók formájában.
A növény rendkívül ellenálló, szinte minden talajtípuson megél, legyen az homokos, agyagos vagy akár lápos. Fagytűrő képessége kiváló, ami lehetővé teszi, hogy Magyarország különböző régióiban is sikeresen termeszthető. Különösen értékes tulajdonsága, hogy alig van kártevője vagy betegsége, így vegyszermentes termesztése is megoldható.
A berkenye tápanyag- és vitamintartalma
A fekete berkenye igazi tápanyagbomba, amelynek összetétele lenyűgöző. Magas vitamintartalma mellett ásványi anyagokban és egyéb értékes összetevőkben is bővelkedik.
C-vitamin tartalmát tekintve kiemelkedő, 100 gramm friss gyümölcsben akár 50 mg is lehet, ami meghaladja a napi ajánlott bevitel felét. Ez a vitamin kulcsfontosságú immunrendszerünk megfelelő működéséhez és a sejtek védelméhez.
A berkenye B-vitaminokban is gazdag, különösen B1-, B2-, B6- és B9-vitaminokban. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az anyagcsere-folyamatokhoz és az idegrendszer egészséges működéséhez. Emellett a gyümölcs jelentős mennyiségű E-vitamint is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatással bír.
Ásványi anyagok tekintetében a berkenye különösen gazdag mangánban és káliumban. A mangán fontos szerepet játszik a csontok egészségében és a sebgyógyulásban, míg a kálium segít fenntartani a megfelelő vérnyomást és támogatja a szív egészségét.
A fekete berkenye igazi különlegessége azonban az antioxidánsokban rejlik. Rendkívül magas polifenol-tartalma, különösen az antocianinok jelenléte teszi egyedülállóvá. Ezek a vegyületek felelősek a gyümölcs sötét színéért, és egyben erős gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással rendelkeznek.
Érdemes megemlíteni a berkenye rosttartalmát is. 100 gramm gyümölcs körülbelül 5,3 gramm rostot tartalmaz, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez és a jóllakottság érzéséhez.
Energiatartalmát tekintve a fekete berkenye alacsony kalóriatartalmú gyümölcsnek számít, 100 grammja mindössze 47 kalóriát tartalmaz. Ez, párosulva magas tápanyagsűrűségével, ideális választássá teszi azok számára, akik egészségtudatosan étkeznek.
A berkenye gyógyhatásai
A fekete berkenye nem csak tápanyagokban gazdag, de számos jótékony hatása is van egészségünkre. Ezeket a hatásokat több tudományos kutatás is alátámasztja.
Az egyik legjelentősebb tulajdonsága a fekete berkenyének az erős antioxidáns hatása. Egy 2005-ös, a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben publikált tanulmány kimutatta, hogy antioxidáns-tartalma akár háromszorosa is lehet más bogyós gyümölcsökének. Ez a tulajdonság segít a szervezetünket megvédeni a káros szabadgyököktől, amelyek különböző betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet.
A berkenye fogyasztása jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre is. Egy 2010-ben, a lengyelországi Orvosi Egyetem által végzett klinikai vizsgálat során azt tapasztalták, hogy a rendszeres fekete berkenye fogyasztás csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a koleszterinszintet. Ez különösen fontos lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A cukorbetegség kezelésében is ígéretes eredményeket mutat a fekete berkenye. Egy 2002-ben, a bolgár Plovdivi Orvosi Egyetemen végzett három hónapos kutatás során azt találták, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott berkenyelé jelentősen csökkentette a résztvevők vércukorszintjét. A vizsgálatban 21, 6-17 éve cukorbetegségben szenvedő, 42-62 éves páciens vett részt. Ez a hatás különösen értékes lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és megelőzésében.
A fekete berkenye gyulladáscsökkentő hatása is figyelemre méltó. Egy 2014-es, a Journal of Medicinal Food-ban megjelent tanulmányban kutatók megfigyelték, hogy a benne található vegyületek képesek gátolni bizonyos gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ez a tulajdonság számos krónikus betegség esetén lehet hasznos.
Egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy a fekete berkenye fogyasztása jótékony hatással lehet a látásra. Egy 2004-es, a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben publikált kutatás szerint az antocianinok, amelyek a berkenye sötét színét adják, segíthetnek megelőzni bizonyos szembetegségeket, például a szürkehályogot.
A Dédi csodaszere
Ahogy említettük, a fekete berkenye már nagyszüleink, dédszüleink idejében is ismert volt.
Gyakran készítettek belőle lekvárt, amit nem csak ízletes csemegeként fogyasztottak, de gyógyító hatást is tulajdonítottak neki. Sokan egy kis kupicányit ittak a berkenye levéből, általában teába keverve. Úgy tartották, hogy ez az ital segít megelőzni a megfázást és erősíti az immunrendszert.
A berkenye népszerűségét az is növelte, hogy szinte minden része felhasználható volt. A gyümölcsből készült lé mellett a levelekből és a kéregből főzött teát is fogyasztották. Ezeket a főzeteket különböző emésztési problémákra, illetve vérnyomás szabályozására használták.
Érdekes, hogy bár a modern tudomány sok szempontból igazolta a berkenye jótékony hatásait, régen inkább a tapasztalati tudás alapján alkalmazták. Például megfigyelték, hogy a berkenye fogyasztása után javult az emésztésük vagy csökkent a fáradtságérzetük.